Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Τραγική η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας της Ε.Π.Α.Ψ.Υ.

Δελτίο Τύπου
 Η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. από το 1988 έχει την επιστημονική και διοικητική ευθύνη λειτουργίας δεκατεσσάρων συνολικά στεγαστικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα), δύο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας στις Κυκλάδες και ενός Κέντρου Ημέρας στα Μελίσσια που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε περισσότερα από 1800 άτομα ανά έτος.
Ο φορέας μας ελέγχεται για το έργο του από: την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, το ΣΔΟΕ, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, ειδικές ομάδες αξιολόγησης, ορκωτούς λογιστές. Συγκεκριμένα στην περιοχή της Λειβαδιάς, το οικοτροφείο λειτουργεί από το 2004, έχοντας προσφέρει στέγη και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε συνολικά 31 άτομα, τα οποία αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και συμπολίτες μας, δίνοντας αφενός στους ίδιους τους ασθενείς την ευκαιρία επανένταξης στην κοινότητα, αφετέρου στις οικογένειες των ιδίων σημαντική βοήθεια καθώς και το απαιτούμενο πλαίσιο στήριξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δομή απασχολεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή 16 εργαζομένους από την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας.

Στα πλαίσια του έργου, που προσφέρουμε στην ευρύτερη περιοχή, ενδεικτικά αναφέρουμε ως δράσεις τις ημερίδες, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, συμβουλευτικές υπηρεσίες, τις εκθέσεις και την εθελοντική βοήθεια τόσο των φιλοξενούμενων όσο και του προσωπικού, συνεργαζόμαστε με ένα δίκτυο τοπικών φορέων, που συμπεριλαμβάνει τον δήμο Λεβαδέων, την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το νοσοκομείο Λειβαδιάς, το Κ.Α.Π.Η., το Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε., την Εστία Μητέρας, το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεως Μητρόπολης «Ο Άγιος Βλάσιος», τον ΟΚΑΝΑ, τον Ερυθρό Σταυρό, την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το κέντρο Διημέρευσης ΑΜΕΑ Μητρόπολης, το Ειδικό σχολείο, τον ΑΚΟΛ καθώς και τον Σύλλογο Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας Βοιωτίας.
 Η δομή μας, όπως και οι 216 Μονάδες Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν με ευθύνη των ΝΠΙΔ, στα οποία το Υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει την υλοποίηση μέρους του Εθνικού Προγράμματος Ψυχαργώς, αντιμετωπίζουν σήμερα μία τραγική και επικίνδυνη κατάσταση.
Η χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των 65 ΝΠΙΔ ιδιαίτερα μειωμένη για το 2012 και συγκεκριμένα οι μονάδες θα χρηματοδοτηθούν με μόλις με 40 εκατ. Ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και με 4 εκατ. ευρώ περίπου έως σήμερα από την παρακράτηση του 2% επί των προμηθειών του Υπουργείου Υγείας, αντί των 90 εκατ. ευρώ που απαιτούνται (συνυπολογίζοντας και τα 8 εκατ. ευρώ του ελλείμματος του 2011). Δηλαδή έως και τον Σεπτέμβριο 2012 έχει εξασφαλιστεί για την ΕΠΑΨΥ μόλις το 50% των πόρων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι δαπάνες φιλοξενίας ψυχικά πασχόντων που διαβιούν στις στεγαστικές δομές, η παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε συμπολίτες μας ψυχικά πάσχοντες (Κινητές Μονάδες, Κέντρο Ημέρας), η μισθοδοσία 210 επαγγελματιών ψυχικής υγείας και τα λειτουργικά έξοδα 17 Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Με τα δεδομένα αυτά είναι πλέον αδύνατο να καλύψουμε ακόμα και τις πιο βασικές ανάγκες λειτουργίας των Μονάδων, καθώς και τη διαβίωση των ενοίκων.
Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία τεράστιων λειτουργικών και θεραπευτικών ζητημάτων, η έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής των εξυπηρετούμενων μας, η συσσώρευση τεράστιων χρεών. Τα προβλήματα αυτά στη δομή μας εκφράζονται με πολύ μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των αναγκών πρωτίστως διατροφής, κάλυψης ενοικίου και λογαριασμών, φαρμακευτικής αγωγής, θέρμανσης, ένδυσης, μετακίνησης καθώς βέβαια και μισθοδοσίας, αφού οι εργαζόμενοι καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε 24ωρη βάση και όλες τις ημέρες της εβδομάδας αδιάκοπα, απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Η ΕΠΑΨΥ και το Δίκτυο ΑΡΓΩ, με συναίσθηση της δυσκολίας της οικονομικής κρίσης, έχουν προειδοποιήσει με κάθε τρόπο για την κατάσταση αυτή το Υπουργείο Υγείας από την αρχή του έτους. Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της.
 Η ευθύνη όμως για την εξεύρεση λύσης ανήκει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έως τώρα έχει αντιμετωπίσει τους φορείς, αδιάκριτα του έργου τους, με ψευδείς υποσχέσεις και συκοφάντηση.
Ως διοίκηση του φορέα, εργαζόμενοι, λήπτες των υπηρεσιών και συγγενείς των ασθενών σας καλούμε να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών.
 Εκ μέρους της Διοίκησης της ΕΠΑΨΥ και των εργαζομένων στο οικοτροφείο Λειβαδιάς
 Η επιστημονικά υπεύθυνη
 Καράλη Ελένη Κωνσταντίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: